Fransa Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Fransa’ya eğitim amacı ile  (dil kursu, sınav, lise, üniversite) gidecek öğrenciler için temel kriter kalış süresinin 90 günden az ya da fazla olmasıdır. 90 günden daha uzun bir süre Fransa’da kalacak olan öğrenciler uzun dönemli öğrenci vizesi alırken, 90 gün ya da daha kısa kalacak olan öğrenciler eğitim amaçlı turistik vize almaktadırlar.  Özetle Fransa’da konaklama sürenize göre 2 tip eğitim vizesi bulunmaktadır; uzun dönemli eğitim vizesi ve kısa süreli eğitim amaçlı turistik  vize.

Fransa’da Fransızca eğitimi almak isteyen öğrenciler eğer kısa süreli eğitim alacaklarsa hali hazırda bulunan turistik Schengen vizeleri (farklı ülkeden alınmış olsa bile) program süresini kaplaması halinde tekrar vize almak zorunda değillerdir.

Bilindiği üzere yeşil pasaport sahibi öğrenciler Schengen bölgesine serbest giriş çıkış yapabilmektedirler, 3 aya kadar eğitim almak isteyen yeşil pasaport sahibi öğrencilerin vize alması gerekmez.  Fakat daha uzun kalacak öğrencilerin pasaportlarını umimi (bordo) pasaporta cevirip vizeye başvurmaları gerekmektedir.

Bu iki vize tipi hem tanıdığı haklar hem de gereklilikleri bakımından birbirinden farklıdır.  Özellikle uzun süreli vize işlemlerinde ön eleme olarak düşünebileceğiniz Campus France süreci için vizeye başvurmadan evvel detaylı olarak aşağıdaki bilgileri okumak faydalı olacaktır.

Kısa Süreli Turistik Öğrenci  Vizesi : Bu vize tipi genel turistik ziyaretçi vizesinden farklı olmamakla beraber, iş ya da turistik gezi davetiyelerinizin yerine okul kabul belgenizi ve konaklama belgenizi sunmanız gerekmektedir. Diğer belgeleri hemen hemen aynı olup aşağıda belirtilmiştir.

Kısa Süreli Turistik Öğrenci  Vizesi İçin Gerekli Belgeler

•Geçerli pasaport. Pasaportunuz 10 yıldan daha eski olmamalıdır. Ayrıca 2 adet boş vize sayfası bulunmalı ve geçerlilik süresi dönüş tarihinizden sona en az 3 ay daha olmalıdır.

•Eskiden alınmış vizeleriniz var ise bunların fotokopileri, işlem görmüş tüm sayfaların fotokopileri

•Usülüne uygun 2 adet  son 6 ayda çekilmiş 35mm x 45 mm fotoğraf. Fotoğraf ile ilgili detayları için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.
http://www.consulfrance-istanbul.org/IMG/pdf/Photo-FRA.pdf

•Nüfus cüzdanınız ve fotokopisi

•Nizami olarak doldurulmuş vize formu. Bu aşamada formlarınız dilediğiniz takdirde Teori Eğitim Danışmanları tarafından vereceğiniz bilgiler ışığında doldurulmaktadır.  18 yaşın altındaki öğrencilerin imzaları velileri tarafından atılmalı ve başvuruya velileri ile gitmelilerdir.

•Öğrenciyseniz mümkünse Fransızca ya da ingilizce olarak alınmış, güncel, orjinal öğrenci belgeniz

•Çalışıyor iseniz son 3 ayı kapsayacak şekilde maaş bordronuz, sigorta kaydınız. Eğer döndüğünüzde işinize devam edecekseniz bunu belirten şirket antetli kağıdına yazılmış veya basılmış dilekçe.

•Fransa’daki dil okulunuzun kabul mektubu

•Konaklama davetiyeniz

•Vize ücreti aracı kurum olan VFS Global tarafından sadece Euro olarak ve nakit tehsil edilir. Vize ücretinizi 60 Euro vize bedeli ve 25 Euro aracı kurum ücreti olmak üzere 85 Euro olarak yanınızda götürmeniz gerekmektedir.

•Seyahat süresinizi kapsayacak şekilde hazırlanmış tazminat tutarı minimum 30000 Euro olan seyahat sağlık sigortası. Sigorta poliçesi Schengen Bölgesi olarak hazırlanmalıdır.

•Gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları

•Seyahatiniz süresince masraflarınızı karşılayacağınıza dair ekonomik belgeler. Bu belgeler size, ailenize ya da sponsorunuza ait olabilir.

•3 aylık banka hesap hareketleri ve konsolosluğa hitaben yazılmış  o günün hesap bakiye bilgilerini içeren banka mektubu (Şahıs veya şirket)
•Maaşlı çalışan ise maaş bordroları, sigorta bildirimleri, Türkiye’ye döndüğünde işine devam edeceğine dair işveren tarafından yazılmış dilekçe
•İşyeri sahibi ise imza sirküleri, vergi levhası, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi fotokopileri ve tercümeleri
•Sponsor ise masrafların tarafınca karşılanacağına dair dilekçe
•Gayrimenkul tapuları ve kira sözleşmeleri
•Araç ruhsatları
Önemli not : 18 yaşından küçük öğrencilerin başvuruları yukarıdaki belgelere ek olarak anne ve baba olmaksızın seyahat edebileceğine dair noter onaylı muvaffakatname ve tercümesi  vukuatlı nüfus kayıt örneği ve tercümesi ile gerçekleştirilmektedir.  Vize formlarının imzaları velileri tarafından atılmalıdır.

Uzun Süreli Fransa Öğrenci Vizesi

Daha önce de belirttiğimiz gibi Fransa’da 90 günü aşkın bir eğitim alacak öğrencilerin bu vizeyi edinmesi gerekmektedir.  Gidiş amacının dil kursu, sertifika programı, üniversite eğitimi, lise eğitimi ve benzeri sebepler olması farketmez, başvurulması gereken vize türü uzun dönemli öğrenci vizesidir.

Önemli Not: Yeşil pasaport sahibi öğrencilerin de uzun süreli vize başvurusu için pasaportlarını standart pasaport ile değiştirip başvuru yapmaları gerekmektedir.  Bunun sebebi yeşil pasaportun 180 gün içerisinde sadece 90 gün yurtdışında kalmaya olanak tanımasıdır.

Uzun süreli Fransa öğrenci vizesi almak için gerekli belgeler kısa süreli turistik vize için her ne kadar benzerlik göstersede süreç ve bir kaç ek belge ile ayrılırlar. Aşağıda uzun süreli öğrenci vizesi ile ilgili süreci özetlemeye çalıştık.

Okul Kabülü  (Dil Okulu, Üniversite, Sertifika Programı)

•Campus France Süreci
•Online dosya oluşturulması
•İlgili belgelerin çevirileri (Transkript, son diploma)
•Campus France ücretinin ödenmesi
•Randevu alnıması ve mülakatın gerçekleşmesi

Campus France onayı alınması halinde vize randevusu alınır ve vize belgeleri hazırlanır.
Uzun Süreli Fransa Öğrenci  Vizesi İçin Gerekli Belgeler

•Geçerli pasaport. Pasaportunuz 10 yıldan daha eski olmamalıdır. Başvuru tarihinden itibaren en az 18 ay geçerliliği olmalıdır

•Eskiden alınmış vizeleriniz var ise bunların fotokopileri, işlem görmüş tüm pasaport sayfaların fotokopileri

•Usülüne uygun 3 adet  son 6 ayda çekilmiş, arka fonu beyaz vesikalık fotoğraf. Fotoğraf ile ilgili detayları için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.  http://www.vfsglobal.com/france/turkey/istanbul/longstudent_documents.html

•Nüfus cüzdanınız ve fotokopisi

•Nizami olarak doldurulmuş 2 adet uzun dönem öğrenci vizesi formu. Bu aşamada formlarınız dilediğiniz takdirde Teori Eğitim Danışmanları tarafından vereceğiniz bilgiler ışığında doldurulmaktadır.  18 yaşın altındaki öğrencilerin imzaları velileri tarafından atılmalı ve başvuruya velileri ile gitmelilerdir.

•Öğrenciyseniz mümkünse Fransızca ya da ingilizce olarak alınmış, güncel, orjinal öğrenci belgeniz ve transkriptiniz

•Türkiyeden alınmış son diplomanız, mezuniyet belgeniz

•Campus France tarafından başvurunuzun onaylandığına dair belge

•OFII Müracat Formu ve OFII Visite Medical (Sağlık Muayenesi) Formu
•(Teori Eğitim danışmanları tarafından dosyanıza eklenir)
•Banka hesap cüzdanlarınız

•Çalışıyor iseniz son 3 ayı kapsayacak şekilde maaş bordronuz, sigorta kaydınız. Eğer döndüğünüzde işinize devam edecekseniz bunu belirten şirket antetli kağıdına yazılmış veya basılmış dilekçe.

•Fransa’daki dil okulunuzun kabul mektubu

•Konaklama davetiyeniz, ilk üç ay için hazırlanmış olması yeterlidir

•Vize ücreti Campus France sürecine aşan öğrenciler için 50 Euro’dur.

•Gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları

•Seyahatiniz süresince masraflarınızı karşılayacağınıza dair ekonomik belgeler. Bu belgeler size, ailenize ya da sponsorunuza ait olabilir.

•3 aylık banka hesap hareketleri ve konsolosluğa hitaben yazılmış  o günün hesap bakiye bilgilerini içeren banka mektubu (Şahıs veya şirket)
•Maaşlı çalışan ise maaş bordroları, sigorta bildirimleri, Türkiye’ye döndüğünde işine devam edeceğine dair işveren tarafından yazılmış dilekçe
•İşyeri sahibi ise imza sirküleri, vergi levhası, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi fotokopileri ve tercümeleri
•Sponsor ise masrafların tarafınca karşılanacağına dair dilekçe
•Gayrimenkul tapuları ve kira sözleşmeleri
•Araç ruhsatları
Önemli not: 18 yaşından küçük öğrencilerin başvuruları yukarıdaki belgelere ek olarak anne ve baba olmaksızın seyahat edebileceğine dair noter onaylı muvaffakatname ve tercümesi  vukuatlı nüfus kayıt örneği ve tercümesi ile gerçekleştirilmektedir.  Vize formlarının imzaları velileri tarafından atılmalıdır.